Sockerskål och gräddkanna i pressat glas



Pressglas
Tekniken att pressa glas utvecklades i USA på 1830-talet och togs snabbt upp i Frankrike och Belgien.

Den svenske teknikern Fredrik Bruzewitz skickades till Frankrike för att lära sig den nya tekniken och introducerade den vid Skönviks bruk 1937 och 1845 vid Eda glasbruk. Även Reijmyre glasbruk började tillverka pressglas 1937.

De första föremålen var små och pressade i formar av mässing.

I Sverige tillverkades tidigt pressar och formar bland annat i Stockholm och Sundsvall men de importerades också i stor omfattning från England och Tyskland.

Modeller och mönster hämtades från England, Tyskland, Frankrike, Belgien och USA.

Tårtfat, kompott- och geléskålar på ben pressades var för sig, i två skilda formar, för att sedan värmas ihop. Samma modell av tårtfat kan därför förekomma med olika sorters ben.

Slutna föremål, som flaskor och kannor, fordrade en annan teknik – att blåsa fast i en form som gick att öppna, vanligen gjord av järn.

Genom att använda öppningsbara formar kunde man så småningom pressa hela kannor med grepe. Äldre kannor har endast kroppen pressad medan grepen av är ditfogad i efterhand.

Källa: Gammalt glas av Gunnar Lersjö (Ica bokförlag, 2005)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar